Are you looking for the best website template for your web project? Look no further as you are already in the right place! In our website templates section you will find tons of beautiful designs - for any kind of business and of any style. You are in a unique place - join us today BIGtheme NET

Sprostredkovateľská zmluva musí byť písomná!

logo
Predaj 2-izbového bytu na Juhu III v Poprade
15. októbra 2015
house
Na zateplenie domu môžu ľudia získať až 6 500 eur
15. októbra 2015

Sprostredkovateľská zmluva musí byť písomná!

images

Za uplynulé obdobie došlo k významnej zmene v otázke aplikácie sprostredkovateľskej zmluvy. Táto, ako viete, je kľúčová v realitnom biznise. Ak uzatvárate sprostredkovateľskú zmluvu s občanom, ste povinní ju mať v písomnej podobe! V opačnom prípade riskujete pokutu až 16.500 EUR.

 

Sprostredkovateľské zmluvy boli pre realitných obchodníkov vždy citlivou otázkou. Z našich zistení vyšlo, že asi len polovica ju s klientmi uzatvára v písomnej podobe. Samozrejme, významne k tomu prispieva neochota ľudí “oficiálne” sa viazať. Ak sa pozrieme do Občianskeho či Obchodného zákonníka, dozvieme sa, že písomná forma sprostredkovateľskej zmluvy nie je zákonom vyžadovaná. To však v súčasnosti už nie je pravda!

Čo sa zmenilo?

Vo väčšine prípadov sú klienti realitnej kancelárie bežní ľudia. Z právneho hľadiska sa dostávame do vzťahu medzi realitnou kanceláriou (podnikateľom) a fyzickou osobou (spotrebiteľom). Tieto právne vzťahy sú upravené viacerými zákonmi, napr. Občianskym zákonníkom, Zákonom o ochrane spotrebiteľa, Zákonom o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho a mnohými inými. Tieto, nazvime ich „spotrebiteľské zákony“, chránia najmä spotrebiteľa a Vám ako podnikateľovi v oblasti realít ukladajú viac-menej iba povinnosti.

Akú formu teda musí mať zmluva so spotrebiteľom?

V prípade, ak je zmluva medzi realitnou kanceláriou a spotrebiteľom uzatvorená mimo prevádzkových priestorov realitnej kancelárie (čo je takmer vždy, keďže sa uzatvára pri nábore priamo na nehnuteľnosti), vzťah spadá pod režim Zákona o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho v znení neskorších predpisov (zákon číslo 102/2014 Z.z.)

Podľa tohto zákona je realitná kancelária povinná bezodkladne po uzavretí odovzdať klientovi (spotrebiteľovi) zmluvu v listinnej podobe.

Ak si realitná kancelária túto povinnosť nesplní, môže za to byť sankcionovaná zo strany Slovenskej obchodnej inšpekcie (podnet môže podať napr. aj klient, ktorému sa nechce zaplatiť Vám odmenu). Pokuta za takéto porušenie zákona sa môže vyšplhať až do výšky 16.500 EUR. Ak realitná kancelária poruší povinnosť opakovane, pokuta môže byť až 33.000 EUR.

 

Tento záver napokon potvrdzuje aj samotné stanovisko Ústredného inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie.
Zdroj: realitnaunia.sk